Selecteer een pagina

NVR over dure geneesmiddelen

door | dec 10, 2015

De Nederlandse Vereniging voor Reumatologie heeft zich de afgelopen jaren in een landelijk wetenschappelijk onderzoek (de POEET-studie) sterk gemaakt voor veilige en verantwoorde vermindering van het gebruik van dure geneesmiddelen. Daaruit bleek, vergelijkbaar met de resultaten van door de Maartenskliniek uitgevoerd onderzoek, dat het mogelijk is om bij een deel van de patiënten de dosis van deze effectieve geneesmiddelen te verlagen en ze soms te staken. De Maartenskliniek is hierop gestart met het Rainbow project, op vermindering van gebruik van dure geneesmiddelen voor reumatoïde artritis.

De NVR betreurt het dat door de publiciteit rond het Rainbow project de indruk wordt gewekt dat reumatologen ondoelmatig gebruik maken van dure geneesmiddelen. Zorgverzekeraars zetten op grond hiervan ziekenhuisdirecties onder druk door het budget voor dure reumamiddelen te verlagen.

Op ziekteactiviteit gestuurde afbouw wordt in de praktijk door veel reumatologen toegepast en het resultaat daarvan is nu door deze wetenschappelijke onderzoeken bevestigd. Reumatologen streven met gepast gebruik van deze dure geneesmiddelen naar de best mogelijke behandeling voor elke patiënt tegen aanvaardbare kosten. Als daar overheen zorgverzekeraars extra kortingen opleggen dan is dat een dubbele korting. Reumapatiënten worden door gebrek aan ziekenhuisbudget de dupe en dat kan niet de bedoeling zijn.

De NVR zal graag een dialoog aangaan over dit onderwerp met de betreffende Zorgverzekeraar, Zorgverzekeraars Nederland en de Maartenskliniek.

DOELSTELLING

DAiRE richtte zich op landelijke patiëntendata rond SLE. De data worden gebruikt om nieuwe therapieën te evalueren wat betreft effectiviteit en kosteneffectiviteit. 

Agenda

 

De SANL bijeenkomst in april kon helaas niet doorgaan. De volgende bijeenkomst is gepland voor 20 november 2020

logo_iReumatologist-iAdvize_pms

The network for medical professionals

Inloggen »

Widget A

Mauris sollicitudin ex ante, vitae placerat quam blandit a. Aenean efficitur libero nec nulla congue ultrices. Pellentesque porta vehicula dui, ullamcorper mattis velit placerat ac.

Widget B

Mauris sollicitudin ex ante, vitae placerat quam blandit a. Aenean efficitur libero nec nulla congue ultrices. Pellentesque porta vehicula dui, ullamcorper mattis velit placerat ac.

Widget C

Mauris sollicitudin ex ante, vitae placerat quam blandit a. Aenean efficitur libero nec nulla congue ultrices. Pellentesque porta vehicula dui, ullamcorper mattis velit placerat ac.